Stranica je sufinancirana sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

17.01.2022.

Zajednički ‘trening‘ maslinara iz Hrvatske, BiH i Crne Gore

Dana 29. ožujka, sad već gotovo davne 2018. godine, u gradskoj vijećnici Grada Mostara održan je sastanak nevelike grupe od desetak ljudi koji se uglavnom do tada nisu poznavali. Okupio ih je tadašnji čelnik grada zbog pokretanja projekta radnog naslova "Razvojni centar za maslinarstvo".

Samo su dobri poznavatelji lokalnih prilika tada znali da je maslinarstvo vruća tema u Bosni i Hercegovini, najviše u Mostaru i njegovoj okolici te u hercegovačkim općinama: Ravno, Neum, Stolac, Ljubuški, Grude, Trebinje, Posušje i Čapljina. Nikog nije trebalo puno uvjeravati; na posao su prionuli svi sudionici tog sastanka, budući partnerski konzorcij projekta: Grad Mostar (BiH), Hrvatska gospodarska komora (RH), Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split (RH), Privredna komora Federacije BiH (BiH) i Maslinarsko društvo Boka (CG).

Krajem 2018. godine ovaj su projekt, sada pod naslovom "Poboljšanje konkurentnosti maslinarske proizvodnje na programskom području kroz prekograničnu suradnju (COOPeR)", partneri prijavili na natječaj Interreg IPA, program prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora.

Trebale su proći još dvije godine stroge selekcije i optimizacije projekta da bi početkom ove godine započele projektne aktivnosti za koje je Europska unija odobrila 750.000 eura nepovratnih sredstva.

CENTAR I LABORATORIJ U MOSTARU

Ključne su aktivnosti projekta: osnivanje i uspostava Centra za razvoj maslinarstva u Mostaru s laboratorijem i pilot nasadom; jačanje suradnje između maslinara s prekograničnog područja međusobnim povezivanjem preko uspostave mreže maslinara iz sve tri zemlje, te edukacija maslinara transferom znanja putem organizacije radionica i treninga.

Uloga Instituta iz Splita je da, u suradnji s partnerima na projektu, svojim znanjem i iskustvom iz područja maslinarstva, kroz sve projektom planirane aktivnosti podrži razvoj maslinarstva u prekograničnom području.

S tim ciljem Institut za jadranske kulture organizirao je i održao prvi trening za prijenos znanja za sudionike iz maslinarskog sektora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Dvodnevni trening održan je 15. i 16. listopada.

Za osposobljavanje su korištene tradicionalne tehnike učenja, uključujući rad u učionici i terenski rad, a održali su ga najbolji stručnjaci koji svi imaju bogato znanje i relevantno iskustvo. Predmet obuke određen je zajednički, konsenzusom svih uključenih projektnih partnera i zainteresiranih sudionika. Bila je to kombinacija nužnih teorijskih znanja s puno praktičnih primjera i vježbi, osmišljenih za razvoj sposobnosti i primijenjenih znanja i vještina.

Prvi dan edukacije održan je u konferencijskoj dvorani hotela "Ora" u Splitu. Najprije su obrađene teme od najveće važnosti prije donošenja odluke o podizanju maslinika na nekoj lokaciji: "Agroklimatski uvjeti za uzgoj masline" (Jakša Rošin) i "Pogodnosti zemljišta za uzgoj masline" (Branimir Urlić); zatim se prešlo na pitanje sortimenta kroz naslove: "Prikladan odabir sortimenta – značajan preduvjet uspješne maslinarske proizvodnje" te "Metode i kriteriji u odabiru najpovoljnijih oprašivača sorti masline" (Gabriela Vuletin Selak).

S obzirom na jesenski termin održavanja edukacije po pitanju zaštite masline, naglasak je stavljen na teme: "Zaštita masline od paunovog oka" (Elda Vitanović i Filipa Burul) te "Uzročnici, prijenosnici, prevencija i bio-kontrola raka masline" (Marina Raboteg Božiković).

U popodnevnim satima rad je nastavljen također sa sezonski primjerenim temama vezanim uz maslinovo ulje: "Određivanje optimalnog trenutka berbe" i "Utjecaj prerade na kvalitetu maslinova ulja" (Maja Jukić Špika), te "Ispitivanje kvalitete djevičanskog maslinova ulja" i "Poznavanje senzorskih svojstava ulja" (Mirella Žanetić).

TERENSKA OBUKA NA BRAČU

Drugog dana terenska obuka održana je na Braču, našem najmaslinarskijem otoku. Na Braču su sudionici posjetili Muzej ulja u Škripu i uljaru u Postirima, gdje je organizirana degustacija odabranih ulja uz stručno vođenje.

Cilj treninga bio je podučiti i osposobiti sudionike iz programskog područja dodatnim vještinama kako bi poboljšali svoj učinak, sposobnost ili produktivnost, te potaknuti komunikaciju uzgajivača sa stručnjacima. Trening je također omogućio izravan kontakt među maslinarima s programskog područja, što je dovelo do izravne razmjene njihovih razmišljanja, ideja i iskustava.

Sudionici su putem evaluacijskog obrasca anonimno ocijenili uspješnost edukacije te su pritom izrazili zadovoljstvo treningom, ističući da je događaj organiziran na najvišoj razini, da su teme savršeno odabrane, korisne i prezentirane od strane najkompetentnijih stručnjaka na razumljiv i jasan način.

Sudionici su iskazali veliki interes za više ovakvih treninga i predložili moguće teme za buduća slična događanja.

Izvor: https://maslina.slobodnadalmacija.hr/maslina/maslinarstvo/zajednicki-trening-maslinara-iz-hrvatske-bih-i-crne-gore-nakon-predavanja-u-splitu-obilazak-brackih-maslinika-pricalo-se-o-vaznim-temama-1156286

Projekt COOPeR

Poboljšanje konkurentnosti maslinarske proizvodnje na programskom području kroz prekograničnu suradnju (COOPeR)
Grad Mostar
Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije. Ova web stranica je izrađena uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, te ni na koji način ne može odražavati stavove Europske unije.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content